Griffschrift

Het Griffschrift - het woord zegt het al - zijn grepen die men noteert, binnen een aantal lijnen.

Het lijkt op een notenbalk met noten, maar je hoeft helemaal geen noten te kunnen lezen, want het zijn grepen die je ziet.

Waarom het systeem van Florian Michlbauer?

  1. Florian Michlbauer ontwikkelde een Griffschrift volgens het vijfvingersysteem, waardoor je een goede techniek kunt opbouwen en geen overbodige sprongen hoeft te maken. Veel harmonikaspelers hebben volgens hun eigen inzicht muziek op Griffschrift gezet, door o.a. het gebruik van kleuren, tekens en cijfers. Omdat iedereen dus andere ideeën heeft, sluiten de systemen niet op elkaar aan.

  2. Het Michlbauer systeem is zo ontwikkeld, dat je ook verschillende muziekstijlen kunt spelen. Naast Oostenrijkse volksmuziek kun je ook bijvoorbeeld dansmuziek, country en blues spelen. De muziek is heel goed naar het Griffschrift vertaald.

    Binnen dit vijfvingersysteem is heel veel muziek verkrijgbaar. Er gaat een wereld voor je open. Je bent niet meer afhankelijk van andere systemen.

  3. Je hoeft absoluut geen notenkennis te hebben. Wel worden, net als bij het notenschrift, alle universele muziektekens gebruikt. Bijvoorbeeld sterk en zacht spelen, oftewel Forte en Piano, afgekort als F en P.

  4. Je leert volgens dit systeem ook heel goed je linkerhand te ontwikkelen. Het Michlbauer systeem biedt de linkerhand veel variatie, het laat je kennis maken met de mollbassen (mineurbassen). Naast de veelvuldige accoordbegeleiding leer je ook overgangen en bassolo's te spelen.

  5. Het Michlbauer systeem is inmiddels wereldwijd bekend, vanwege zijn goede overzichtelijke opbouw en enorme variatie aan muziek.

 

Steirische Harmonika.

De Steirische Harmonika is wisseltonig: geduwd brengt een toets een andere toon voort dan getrokken.

Het instrument is diatonisch, hetgeen wil zeggen dat hij alleen de tonen voortbrengt van de toonladders waarin hij gestemd staat. Hoeveel toonladders dat zijn, hangt af van het aantal knoprijen aan de melodiekant.

De Steirische Harmonika staat bekend om zijn mooie klank van de "Helikonbassen". Deze klinken heel warm en diep zoals een Tuba, zodat je er mooie baspartijen op kunt spelen. In de volksmond wordt de Steirische Harmonika ook wel "Wiener" genoemd. In Nederland gebruikt men vooral het instrument met drie of vier rijen.

Balgtechniek.

De balg is het hart van het instrument. Je kunt het spel verbeteren door goed om te gaan met de balg, met gevoel te spelen, de dynamiek er in te leggen door de balg harder of zachter in te duwen, of uit te trekken.

Er zijn verschillende stemmingen:

Bijv: B-Es-As-Des,  F-B-Es-As,  A-D-G-C,  G-C-F-B.

De meest reguliere stemmingen zijn: G-C-F-B  of  B-Es-As-Des. Deze laatste stemming is heel geschikt in combinatie met blaasinstrumenten.