Kalle


Mijn buurman speelde accordeon en toen ik dit één keer gehoord had, dacht ik dit wil ik ook leren!

In januari 2008 ben ik begonnen met accordeonles.
Ik heb toen 4 jaar les gehad om een goede techniek te krijgen.

In april 2012 ben ik ook met de Steirische Harmonika begonnen. Door de goede basis van de accordeonlessen en de enthousiaste manier van lesgeven van Jo, ga ik heel snel vooruit op de  Steirische Harmonika.

Maickel


De Oostenrijkse muziek heeft eigenlijk al van kinds af aan in mijn bloed gezeten. Mijn opa en oma waren heel erg fan van de Oostenrijkse muziek en als klein jongetje kreeg ik van een oom een cassettebandje waarop de Zillertaler Hochzeitsmarsch stond.Ik luisterde hier regelmatig naar. Een aantal jaren later ging ik met mijn ouders, zusjes en mijn oma, (mijn opa was inmiddels overleden) in het voorjaar op vakantie in de buurt van Landeck. Dit hebben we gedaan totdat het voor mijn oma niet meer mogelijk was om mee te gaan.

Mijn hele leven heb ik Duitstalige en Oostenrijkse muziek geluisterd, maar de echte Oostenrijkkoorts is pas begonnen na de Brunssumse Oktoberfeesten van 2009. Kort na deze editie heb ik mijn eerste Steirische Harmonika aangeschaft, een instrument met 3 rijen.

Om de Steirsche Harmonika onder de knie te krijgen, werd mij het systeem van Florian Michlbauer geadviseerd. In eerste instantie heb ikzelf geprobeerd om mij het systeem meester te maken. Al snel kwam ik erachter dat het nemen van lessen geen overbodige luxe was.

Na lang zoeken ben ik via mijn vader bij Jo Slomp terecht gekomen. Al snel klikte het met Jo en hij heeft mij het spelen op de Steirische Harmonika op een goede en duidelijke manier geleerd.

Inmiddels kan ik zeggen dat het begin voor mij is gemaakt, maar dat ik ook nog een lange weg te gaan heb. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit samen met Jo gaat lukken!

Voor wie ook wil beginnen met het bespelen van de Steirsiche Harmonika, les nemen bij Jo is een echte aanrader!

Silvia


Ik ben eindelijk gestart met les nemen om Steirische Harmonika te leren spelen. Een aantal jaren geleden was ik hier graag mee begonnen, maar ja, andere..............

Aangezien er verschillende systemen voor dit instrument zijn, heb ik eerst de kat uit de boom gekeken. Als ik iets wil leren ga ik voor de volle 100%. Het vijfvingersysteem leek de juiste keuze.

Vind dan maar een leraar/docent die dit systeem kan uitleggen, overbrengen.

Nu heb ik een leraar die met veel PASSIE lesgeeft. Die weet wat voor mooi instrument het is.

Les volgen bij Jo, is iedere week een stapje vooruit! Als je maar oefent.

Ik kan iedereen de Harmonikaschool aanraden. Je krijgt GEEN spijt.

Marco


Ik ben op mijn 43ste nog begonnen met het leren spelen op de Steirische Harmonika. Hiervoor heb ik nooit een instrument gespeeld, dus ik was benieuwd of het wel ging lukken.

De lessen met het vijfvingersysteem zijn een uitkomst.

In no time speel je al een eenvoudig melodietje. Nu 14 maanden verder, ben ik in lesboek 2 en met de ervaren begeleiding van Jo gaat het naar mijn idee prima.

Jo heeft me ook geholpen bij de keuze van mijn instrument, dat we uiteindelijk samen in Slagharen gekocht hebben. Ik ben nog steeds heel blij met mijn keuze om Steirische Harmonika te spelen en wens Jo veel succes met zijn harmonikaschool!

Hans


Ik ben eindelijk na 3 leraren (!) goed terecht gekomen. Nu wordt op een manier les gegeven, wat mij persoonlijk betreft, zoals het hoort.

Iedere week les, zodanig, dat je met een voldaan gevoel naar huis gaat. Je leert er iedere week iets nieuws bij. Ik vind het goed dat er een beetje streng wordt toegekeken of je je huiswerk naar behoren hebt afgemaakt. Zoniet dan gaat dat weer mee naar de volgende les en op deze manier leer je pas echt spelen. Het duurt misschien langer, maar dit ligt natuurlijk aan de cursist hoeveel tijd hij thuis aan het oefenen besteedt.

Ik wil dan ook iedere Wienerspeler aanraden: "neem eens een proefles en ervaar dan zelf hoe deze leraar lesgeeft". 

Herman


Sinds een aantal jaren speel ik Wiener oftewel Steirische Harmonika.

In het verleden heb ik lesgekregen van verschillende personen en op verschillende manieren. Het is niet gemakkelijk om een vaste goede leraar te vinden.

Ik ben per toeval terecht gekomen bij Harmonikaschool Parkstad.

Op mijn oude dag ben ik opnieuw gestart vanaf de basis. Het was in het begin niet gemakkelijk, maar de lessen zijn bij Jo goed te volgen. Hij heeft geduld, is duidelijk met zijn uitleg, is soms streng maar rechtvaardig.

Technisch gezien heeft Jo heel wat in zijn mars. Ik heb er nog altijd heel veel plezier in. Jo je bent een fijne leraar! Ik hoop dat je nog veel leerlingen wegwijs mag maken op dit prachtige instrument.

Jan


Ik wil graag vertellen waarom ik harmonika ben gaan spelen.

Ik ben al 43 jaar lid van fluit- en tamboerkorps St. Hubertus Haanrade als slagwerker enz. Ik heb altijd al muziek gemaakt, maar altijd in verenigingsverband.

Ik vind de Wiener (in de volksmond) erg leuk klinken en fijn om te spelen. Ik heb 10 jaar geleden een harmonika gekocht, maar na een slechte start periode heeft het instrument op de kleerkast gestaan.

Een paar maanden geleden ben ik bij Jo gaan lessen. Jo kende ik al langer en Hans Gerards raadde me aan om eens bij hem langs te gaan.

Ik moet zeggen, vanaf die tijd kan ik het instrument niet meer laten staan. Ik beleef er heel veel plezier aan en vind van mezelf dat ik vooruit ga. Jo vindt dat hij alles eruit moet halen wat erin zit en dat voel ik zelf ook. Ik blijf vlijtig oefenen. Door de manier van lesgeven en zijn muzikale kennis, leer je het instument goed kennen en te beheersen. 

Jo, veel succes met de Harmonikaschool Parkstad.

Frans


Mijn naam is Frans. Mijn leeftijd is 77 jaar.

Sinds mei 2012 volg ik muzieklessen bij Harmonikaschool Parkstad van Jo Slomp.

Ik heb eerst 4 jaar lesgehad in België. Ik ben nu 7 maanden bij Jo en ik vind dat ik veel meer vooruit ga. Het is een echte muziekles met alles wat erbij hoort.

Iedereen die een hobby zoekt raad ik aan om muziek te gaan maken. Het is een geweldige hobby. Volg deze harmonikalessen bij muziekleraar Jo Slomp en veel succes gewenst!

Nico


Waarom ben ik Steirische Harmonika (in de volksmond ook wel Wiener genoemd) gaan spelen?

Als jong kereltje ging ik al naar feesttenten waar live muziek was, vaak met kleine bandjes die Oostenrijkse muziek maakten. Ik was niet zo'n discoganger. Vond het wel gezellige muziek die Oostenrijkse klanken, maar mijn grote ommezwaai kwam toen ik zo'n 35 jaar geleden naar het Goldried Quintett in Oirsbeek ging. Daarna gaf iemand mij de tip naar de Zillertaler Schürzenjäger te gaan luisteren. Dit zou voor mij als activist wel de muziek zijn. Ik was meteen verkocht, heerlijk wat een muziek.

We gingen op vakantie in Oostenrijk en toen was het hek van de dam. Zillertal, het Mekka van de volksmuziek. We waren niet meer weg te slaan uit Oostenrijk. Ik werd helemaal verliefd op deze muziek. Jaren ging ik met mijn familie naar concerten van de Schürzenjäger.

In 2004 werd de stichting Brunssumse Oktoberfeesten opgericht o.l.v. Fred Janssen. Een paar maanden later werd ik door hem benaderd om mee te doen. Ik wilde meteen een eigen feesttent en er een geweldig feest van maken. Het 4e jaar was het dan zover. Eindelijk mijn feesttent en samen met Fred Janssen en Ben Velraeds hebben we de stap gewaagd. Nu in 2013 wordt het feest voor de 10e keer georganiseerd.

Ik werd in al die jaren steeds meer verliefd op de Steirische Harmonika, maar nam de stap niet om het instrument zelf te leren spelen. Toen leerde ik Marietje kennen, de vrouw van Con Pernot. Ze overtuigde me dat ik toch maar de stap moest nemen om met lessen te beginnen. Ik leende bij Peter Joosten een Steirische Harmonika en kreeg mijn eerste lessen van Con. Ik vond het prachtig en na een half jaar kocht ik mijn eigen instrument een Zupan. Ik ben samen met Con naar Apeldoorn gereden. Wat was ik trots dat ik mijn eigen instrument had. Samen met Con had ik veel lol tijdens de les. Tijdens zo'n les kwam Jo Slomp op bezoek. Toen Jo weg was vertelde Con, dat hij een goede muzikant was en dat Marietje ook les had gehad van Jo op het keyboard. Con adviseerde me bij Jo les te nemen, maar ik vond het veel te gezellig bij Con en Marietje. Maanden later en na veel overleg met mezelf heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken.

Jo kwam met een heel ander leersysteem. Het was wel het Griffschrift, dat ik had leren lezen bij Con, dus moest het niet moeilijk zijn om over te stappen van het Rosenzopf Griffschrift, naar het Michlbauer Griffschrift. Ik moet zeggen het Michlbauer systeem vond ik persoonlijk veel gemakkelijker. De ommezwaai van een gezellige Con, naar een strenge, gezellige Jo, het was toch wel even iets anders, maar dit systeem ligt me gewoon veel beter en het leren gaat mij makkelijker af. Bij Jo leer je wel goed te tellen en in de maat te blijven, ook dat heeft zijn voordelen. Ik ben trots dat Con mij zover gebracht heeft en dat ik de stap heb genomen om bij Jo te gaan lessen.

Ik kan iedereen aanraden om bij Jo les te nemen en het Michlbauer Griffschrift te leren. Ik merk dat muziek maken mijn leven heeft veranderd en dat het mensen verbindt. Ik heb er een vriend als Con aan overgehouden en heb vele andere muziekliefhebber leren kennen.

Het klopt, muziek verbind en de Steirische Harmonika is gewoon een fantastisch instrument.