Nico


Waarom ben ik Steirische Harmonika (in de volksmond ook wel Wiener genoemd) gaan spelen?

Als jong kereltje ging ik al naar feesttenten waar live muziek was, vaak met kleine bandjes die Oostenrijkse muziek maakten. Ik was niet zo'n discoganger. Vond het wel gezellige muziek die Oostenrijkse klanken, maar mijn grote ommezwaai kwam toen ik zo'n 35 jaar geleden naar het Goldried Quintett in Oirsbeek ging. Daarna gaf iemand mij de tip naar de Zillertaler Schürzenjäger te gaan luisteren. Dit zou voor mij als activist wel de muziek zijn. Ik was meteen verkocht, heerlijk wat een muziek.

We gingen op vakantie in Oostenrijk en toen was het hek van de dam. Zillertal, het Mekka van de volksmuziek. We waren niet meer weg te slaan uit Oostenrijk. Ik werd helemaal verliefd op deze muziek. Jaren ging ik met mijn familie naar concerten van de Schürzenjäger.

In 2004 werd de stichting Brunssumse Oktoberfeesten opgericht o.l.v. Fred Janssen. Een paar maanden later werd ik door hem benaderd om mee te doen. Ik wilde meteen een eigen feesttent en er een geweldig feest van maken. Het 4e jaar was het dan zover. Eindelijk mijn feesttent en samen met Fred Janssen en Ben Velraeds hebben we de stap gewaagd. Nu in 2013 wordt het feest voor de 10e keer georganiseerd.

Ik werd in al die jaren steeds meer verliefd op de Steirische Harmonika, maar nam de stap niet om het instrument zelf te leren spelen. Toen leerde ik Marietje kennen, de vrouw van Con Pernot. Ze overtuigde me dat ik toch maar de stap moest nemen om met lessen te beginnen. Ik leende bij Peter Joosten een Steirische Harmonika en kreeg mijn eerste lessen van Con. Ik vond het prachtig en na een half jaar kocht ik mijn eigen instrument een Zupan. Ik ben samen met Con naar Apeldoorn gereden. Wat was ik trots dat ik mijn eigen instrument had. Samen met Con had ik veel lol tijdens de les. Tijdens zo'n les kwam Jo Slomp op bezoek. Toen Jo weg was vertelde Con, dat hij een goede muzikant was en dat Marietje ook les had gehad van Jo op het keyboard. Con adviseerde me bij Jo les te nemen, maar ik vond het veel te gezellig bij Con en Marietje. Maanden later en na veel overleg met mezelf heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken.

Jo kwam met een heel ander leersysteem. Het was wel het Griffschrift, dat ik had leren lezen bij Con, dus moest het niet moeilijk zijn om over te stappen van het Rosenzopf Griffschrift, naar het Michlbauer Griffschrift. Ik moet zeggen het Michlbauer systeem vond ik persoonlijk veel gemakkelijker. De ommezwaai van een gezellige Con, naar een strenge, gezellige Jo, het was toch wel even iets anders, maar dit systeem ligt me gewoon veel beter en het leren gaat mij makkelijker af. Bij Jo leer je wel goed te tellen en in de maat te blijven, ook dat heeft zijn voordelen. Ik ben trots dat Con mij zover gebracht heeft en dat ik de stap heb genomen om bij Jo te gaan lessen.

Ik kan iedereen aanraden om bij Jo les te nemen en het Michlbauer Griffschrift te leren. Ik merk dat muziek maken mijn leven heeft veranderd en dat het mensen verbindt. Ik heb er een vriend als Con aan overgehouden en heb vele andere muziekliefhebber leren kennen.

Het klopt, muziek verbind en de Steirische Harmonika is gewoon een fantastisch instrument.