Biografieën

Harmonikaschool Parkstad stelt voor: Jo Slomp gecertificeerd Michlbauer leraar

Ik ging op 8-jarige leeftijd naar de fanfare St. Barbara te Brunssum, waar ik begon met trombone. Hierna volgden nog verschillende andere blaasinstrumenten. Ik was ruim 10 jaar lid van deze vereniging, en denk er nog steeds met heel veel plezier aan terug.

Daarnaast ging ik naar de muziekschool en kreeg les in accordeon en elektronisch orgel. Omdat Ik verder wilde in de muziek, ging ik naar het conservatorium waar ik koos voor hoofdvak orgel en bijvak piano. Op 15-jarige leeftijd speelde ik al in bandjes. Ik speelde keyboard en synthesizer. Ik heb veel verschillende muziekstijlen gespeeld, van klassiek tot top 40 muziek.

Ik heb inmiddels 30 jaar leservaring en 38 jaar podiumervaring. Mijn laatste band was partyband MIX, die grote bekendheid in Limburg had.

Ongeveer 15 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Steirische Harmonika en verdiepte me in de verschillende systemen Griffschrift. Ik heb gekozen voor het systeem van Florian Michlbauer en heb de lerarenopleiding voor de Steirische Harmonika gevolgd  bij Florian Michlbauer in Oostenrijk.

Ik was de eerste en enige gecertificeerde Michlbauer Harmonikaleraar en officiële onderwijs partner voor Nederland.

Harmonikaschool Parkstad stelt voor: Monique Slomp – Offermans gecertificeerd Michlbauer lerares

Muziek maken was altijd al mijn droom. Op 9-jarige leeftijd ging ik naar de muziekschool in Hoensbroek. Meteen na de eerste les wist ik dat ik pianolerares wilde worden. Het leek me geweldig om mensen les te kunnen geven. Bovendien vond ik de klank van de piano ontzettend mooi. 

Op 18 -jarige leeftijd ging ik naar het conservatorium in Maastricht. Ik studeerde hoofdvak piano bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. Na het behalen van mijn docentenakte, vervolgde ik mijn studie voor uitvoerend musicus met aantekening kamermuziek. Ik ben lid van de EPTA, vakvereniging voor pianodocenten, waar ik regelmatig als jurylid fungeer.

Lang heeft de piano in mijn leven dan ook de boventoon gevoerd. Door Jo heb ik de Steirische Harmonika leren kennen.

Toen Jo met de studie van de Steirische Harmonika bij Professor Florian MIchlbauer in Oostenrijk begon, was ik benieuwd hoe de Michlbauer methode was opgebouwd. Ik luisterde vaak wanneer Jo studeerde en hoorde zo al heel veel muziekstukken. Ik vond het mooie muziek, bovendien zag ik ook een technische uitdaging, de balgtechniek. Het hart van het instrument.                                                

In 2013 richtte Jo Harmonikaschool Parkstad op. De doorslag voor mij kwam, toen Florian Michlbauer en zijn zoon Daniel in november 2013 naar ons in Heerlen kwamen om Jo het diploma te overhandigen en een concert gaven. Ik had ze nog nooit horen spelen. Ik was zo overdonderd wat zij die avond allemaal hebben laten horen. Wat een virtuoos spel en zo’n afwisseling in repertoire! Zo ging voor mij een hele nieuwe wereld open en begon ik met de studie van Steirische Harmonika bij Johannes Petz, directeur van de Michlbauer Muziekschool in Höfen, Oostenrijk.

Inmiddels geef ik alweer een tijd les in Steirische Harmonika en heb er ontzettend veel plezier in. Wat een warm instrument en wat een mogelijkheden heb je, dankzij de zeer goed opgebouwde methode van Professor Florian Michlbauer. Ik kan alleen maar zeggen dat alle aspecten om een goede speler te kunnen worden, aanwezig zijn. Er is didactisch over alles nagedacht. Er is een duidelijke uitleg in de boeken, veel aanvullend lesmateriaal en mooie speelstukken die de leerlingen stimuleren met oefenen.

Ik ben heel erg blij dat ik mijn enthousiasme  en kennis voor de Steirische Harmonika mag doorgeven aan anderen. Het is dan ook een verrijking om in twee totaal verschillende instrumenten les te mogen geven.